Lørdag 17. November var det igjen klart for BK-prøve, vi kunne ikke la være med å melde jentene på årets siste BK prøve rett her i Vest Agder. Denne gang skulle prøven holdes i Kristiansand og det var kun 4 hunder påmeldt. Honey og Foxy utgjorde med andre ord halvparten av de startende :-). Jeg skulle føre begge to denne dagen. Første gang jeg skulle gå med Foxy på en jaktprøve, men jeg viste at hun kunne alle oppgavene så jeg var rimelig avslappet.

Jeg var mer spent på hvordan Honey ville klare seg. Honey var startende nummer 2 og Foxy nummer 4. Det var overskyet, absolutt ingen vind og prøven var lagt opp på en veldig fin måte – som en lang løype hvor der var lagt vekt på fotgående og ro omkring fot. Jostein Siring var dommer denne gangen også og som alltid veldig behagelig å gå prøve for.

Først var det en landmarkering som Honey løste veldig fint og raskt. Deretter var det å gå fot ca 15 meter før en ny landmarkering kom. Denne gangen bak et nedfelt tre. Honey vurderte det slik at det var lettere å løpe rundt treet enn hoppe over det og da tapte hun nok litt fokus på landingsstedet. Hun søkte litt for langt ut, men ringet inn og kom fint med dummyen og avleverte den flott. Så var det mer fotgående og mens vi gikk kom det to skudd bak svingen på stien og dette markerte hvor feltsøket startet. Søket lå inne i en skog og Honey startet litt famlende og kom tomhendt inn. Jeg sendte henne ut på ny og denne gangen kom hun inn med dummy. Når hun først var kommet i gang gikk hun både dypt og vidt og kom inn med dummiene på rekke og rad og leverte alle fint og rolig.

Under søket forflyttet fører og dommer seg noen meter slik at Honey måtte komme inn et annet sted enn hvor hun ble sendt ut fra. Alt gikk fint. Deretter var det mer fotgående frem til en ny landmarkering. Denne «nailet» hun. Til slutt denne gang var det vannmarkeringer. Vi stod et godt stykke fra vannkanten. Jeg så at Honey løftet litt på baken når plasket kom, men satte seg ned igjen før jeg gav kommandoen. Hun var raskt ut i vannet og raskt oppe igjen, men på vei tilbake stoppet hun opp la dummyen fra seg og ristet seg. Det bruker hun aldri å gjøre så jeg var ganske overrasket. Den neste vannmarkeringen ble en kopi av den første så jeg vet hva vi må trene på frem til neste prøve. Dommerens oppsummering var veldig god og han likte veldig godt hennes ro under forflytningen, oppmerksomhet på fører samt flotte avleveringer. Det ble en flott 2. premie denne gangen også og jeg føler at vi har kommet veldig langt i løpet av hennes første 1 1/2 år.

Da var det å gjøre klar Foxy for prøve. Hun var som vanlig veldig “tent” og jeg brukte tid før prøven på å roe henne ned. Det var første gang jeg skulle føre hene, men Foxy jobber for den som vil føre henne uansett hva det er for noe. De tre landmarkeringene “nailet” hun og i feltsøket briljerte hun, hun har så mye iver og “guts” at hun spinner opp jorden når hun skal i feltsøk. Dummyene ble hentet raskt og effektivt, men veldig slurvete avleveringer. Under fotgående pep hun av iver. Under vannmarkeringene satt hun også fast og hentet dem begge uten noe om og men. Vi ble straffet for slurvete avleveringer og gjennomgende piping så premiegraden ble 0. Foxy fikk likevel en meget flott kritikk.

Hva har vi lært av Foxy? Og hvordan bruker den lærdom videre med Honey og når vi skal ha en ny hund neste gang? Jo, vi har lært at først trene mye ro, fotgående og avleveringer før en starter med det gøye. Jaktlydigheten skal være på plass innen man begynner på de mer spennende tingene. Hunden skal lære seg å gå fot og ikke ha noen forventninger gjerne det første året og mer til om nødvendig. Dette får en veldig godt betalt for senere noe som har vist seg med Honey.

Vinteren skal brukes til å trene dirigeringer. Dette innebærer stopp på fløytesignal, gå videre ut eller komme nærmere etter at hun har blitt stoppet. Vi skal også til å lære henne venstre og høyre samt terping av nærsøkssignal. I april/mai starter prøvesesongen opp igjen og så vil tiden vise hva vi får til i 2019 :-). Men før den tid blir det tid til 2 jaktkurs med Titti Karlstrøm som instruktør :-).